Het begrotingstekort loopt volgend jaar op naar 3,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juni nog werd verwacht.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde tussenraming van het Centraal Planbureau (CPB).
Behalve het begrotingstekort vallen ook de andere cijfers tegen, ten opzichte van de raming van juni. Zo krimpt de economie dit jaar harder (1,25 procent krimp tegenover 1 procent eerder geraamd) en is de economische groei volgend jaar bescheidener dan eerder geraamd (0,75 procent tegenover 1 procent).
Werkloosheid loopt op tot 9,25 procent
Ook de werkloosheid stijgt meer dan eerder geraamd. Het CPB geeft nu ook cijfers over de werkloosheid volgens de ‘nationale definitie’, zoals die door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gebruikt. In die definitie loopt de werkloosheid volgend jaar op naar 9,25 procent.
Ook de groei van de voor Nederland relevante wereldhandel valt tegen. Werd in juni nog een groei volgend jaar van 4,25 procent geraamd, nu wordt uitgegaan van 3,75 procent. De consumptie van huishoudens daalt ook volgend jaar nog met 0,75 procent in plaats van de eerder geraamde stabilisering.
Het begrotingstekort voor dit jaar komt uit op 3 procent, waar eerder met 3,5 procent rekening werd gehouden. Dat komt doordat een deel van de kosten van de nationalisatie van SNS niet onder het begrotingstekort meetellen.
Extra bezuinigingen niet meegenomen
De tussenraming van het CPB is bedoeld om het kabinet bij het opstellen van de begroting te voorzien van de allerlaatste economische cijfers. In de raming is door het CPB geen rekening gehouden met de extra bezuinigingen met een omvang van 6 miljard euro die het kabinet nog moet invullen.
Volgende week is daarover opnieuw overleg tussen de top van het kabinet en de top van de regeringsfracties VVD en PvdA. Het kabinet heeft eerder al besloten 6 miljard euro te bezuinigen op de begroting van volgend jaar, wat de uitkomst van de huidige tussenraming ook zou zijn.
Berichten deze week dat het kabinet 8 miljard euro zou willen bezuinigen werden door vicepremier Lodewijk Asscher woensdag op Twitter als 'onzin' betiteld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl